“Ik zag hoe geld en donaties in de zak van de eigenaresse verdwenen”
Kinderen die slecht worden verzorgd en weeshuis-eigenaren die alle geld in eigen zak steken. Dat ziet het onderzoeksteam van promovendus Rodney Westerlaken overal op Bali. Zijn advies: “Kom niet stagelopen en doe geen vrijwilligerswerk in weeshuizen. Je goede bedoelingen komen niet bij de kinderen terecht.”
Rodney promoveert momenteel met een onderzoek dat zich richt op weeshuizen op Bali, Indonesië. Hij kijkt naar de redenen waarom kinderen in weeshuizen worden ondergebracht. Hij woont zelf ook op Bali en werkt met zijn Westerlaken Foundation veel met kansarme kinderen.
Rodney kwam zelf in aanraking met een weeshuis op Bali toen hij daar in 2007 vrijwilligerswerk deed. Al snel zag hij dat het zorgen voor de kinderen, die nog ouders bleken te hebben, geen prioriteit was voor de eigenaresse van het weeshuis. Het ging haar om geld.
Tijdens zijn verblijf in het weeshuis zag hij hoe er met kinderen in dit soort tehuizen wordt omgegaan: “Ik zag hoe geld en donaties in de zak van de eigenaresse verdwenen. Een gehandicapt kind werd gebruikt als mascotte voor sponsoring en als tranentrekker. Kinderen mochten niet naar school omdat ze dansjes moesten opvoeren om bezoekers te vermaken. Vrijwilligers en stagiairs konden er hun gang gaan: niemand controleerde wat ze deden. Ik was verbijsterd. Uit mijn onderzoek in de weeshuizen die mijn assistenten en ik bezoeken blijkt dit geen uitzondering, maar eerder de regel te zijn.”
Voor Rodney was dit de aanleiding om een eigen stichting op te richten en deze kinderen te helpen met sport en natuurbehoud. Zijn advies: “Doe géén vrijwilligerswerk in weeshuizen. Loop er geen stage. De kinderen in de weeshuizen zitten daar omdat ze geld opleveren. Geld van goedbedoelende toeristen, vrijwilligers en stagairs.”
Over Rodney Westerlaken: in 2015 is Rodney begonnen met promoveren op de werkelijkheid achter de weeshuizen op Bali. In zijn onderzoek kijkt hij specifiek naar gemeenschappen en cultuur op Bali en de reden om kinderen naar een weeshuis te brengen.